Tre enkla steg till en fin gräsmatta

tre enkla steg till en fin gräsmatta

Att få en fin gräsmatta ska vara enkelt. En frisk gräsmatta som växer och frodas behöver heller inte kosta så mycket pengar. Det gäller bara att veta vad man behöver göra och när. I det här inlägget delar jag med mig av de tre absolut viktigaste stegen för att få en riktigt fin grön gräsmatta. Följer du dem så kommer din gräsmatta bli grönare än innan.

Ta hand om jorden

Gräsmattan behöver näring för att växa och det får den från jorden den lever i. Välj ett gödsel som innehåller både makro- och mikronäring. Nöj dig inte med bara kväve, fosfor och kalium utan titta efter magnesium, järn, svavel, kalcium och annat gött också.
Jag har skrivit ett inlägg om gödsel här och om näringsämnen här.

Klipp ofta, minst 2 gånger i veckan

Det absolut enklaste och snabbaste sättet att få en finare gräsmatta är att klippa gräset ofta, minst två gånger i veckan. Varför? Jo, när man klipper lite och ofta stressar man inte gräset lika mycket som när man klipper sällan men mycket. En gyllene regel är att aldrig klippa mer än 1/3 av gräsets längd, mer än det skapar en miljö där gräset måste lägga massor av energi på att återhämta sig istället för att blir tätare och finare. Ett tydligt tecken på att man klippt för lågt är att gräsmattan blir gul och ser torr ut.

Klipp aldrig med slöa knivar

Se till att alltid har skarpa knivar på gräsklipparen. Slöa knivar sliter av gräset istället för att klippa av det och ger slitna och fula toppar på grässtråna. Man kan enkelt se om knivarna behöver slipas genom att antingen kolla på snittytan på ett grässtrå några timmar efter klippning eller på gräsmattan i sin helhet då topparna i majoritet skapar ett vitaktigt skikt.