Tankar om att gödsla gräsmattan

Det är väldigt bekvämt att åka till en trädgårdshandel och köpa gödsel som är billigt och som ger resultat snabbt. En gräsmatta som växer som tusan kan väl inte vara något dåligt eller hur? Antagandet kunde inte vara mer fel.
Jag har funderat och läst väldigt mycket om organisk/ekologisk gräsmatteskötsel den senaste tiden och jag tänkte skriva av mig lite och sammanfatta det här.

För det första behöver man veta varifrån gräset får sin näring och vi börjar med de absolut minsta och viktigaste beståndsdelarna i en aktiv och fertil jord.
Bakterier och svampar är otroligt viktiga för jorden och dess invånare. De, tillsammans med protozoer och nematoder bryter ned organiskt materia och restprodukterna från detta arbete är näringen som växterna kan ta upp. Mikrolivet (som vi kan kalla det) lockar också till sig daggmaskar och andra smådjur som hjälper till med att bryta ned materian och frigöra ämnen dels till mikrolivet så som till plantan.

En fantastisk sak med växter är att de själva berättar för mikrolivet hur mycket näring de behöver, och egentligen vad de behöver också, genom exsudat som finns i anslutning till rötternas spröt i rotzonen. Växten berättar för omgivningen vad den behöver och hur mycket. När det gäller gräs så föredrar plantan nitratkväve och för större växter är det ammoniumkväve som den primära näringskällan för tillväxt.

Konstgödsel innehåller ofta stora mängder nitratkväve som gräsplantan kan ta upp utan att behöva använda sig av mikrolivet i jorden. Det som händer när man använder sådant gödsel är att gräsplantan slutar skicka ut signaler att den behöver bakterier, svamp och protozoer för att producera kväve på ett naturligt sätt. Det gör att det inte produceras lika mycket bakterier och svamp, som i sin tur gör att protozoer och nematoder inte behövs och maskarna inte får något att äta. Gräset är grönt och fint men mikrolivet stängs sakta ned, utan att du som åskådare har en aning.

Saltbaserat konstgödsel tar sakta men säkert död på mikrolivet eftersom det inte trivs i en så salt miljö. Naturen vill jämna ut obalanser och när organismer med semipermeabla (halvgenomsläppliga) cellväggar vistas i en salt miljö, släpper cellväggen igenom salt för att jämna ut salthalten. Det är skadligt för organismen som i det här fallet är bakterier och svamp.

Vad är det då som händer när mikrolivet är borta? Varför är det så dåligt när gräset ändå är grönt? Jo, det är nu man får problem. Överdriven tillväxt av gräset bygger thatch och det i sig motverkar att vatten, syre och näring tar sig ner till plantans rötter. För att råda bot på det så vertikalskär man men gräset kommer behöva mer och mer gödsel för att kunna växa i den takt som förväntas. Det blir lite av en ond cirkel.

En biprodukt från mikrolivets aktivitet i jorden är att goda bakterier i en aerob miljö (syrerik) motverkar elaka anaeroba bakterier (syrefattig miljö) och skapar en lucker jord som är syrerik, näringsrik och idealisk för plantan.

Om anaeroba bakterier och svampar tar över så syns det ofta genom att gräset växer dåligt, jorden blir kompakt, näringfattig och ogräs dyker upp. Ogräsets egentliga uppgift är förövrigt att reparera de brister som finns i jorden. Mer om det i ett annat inlägg. Lekmannens lösning är att gödsla med mer konstgödsel för att det resulterade i grönt gräs förra gången alternativt använda ogräsmedel. Båda alternativen gör problemet under jordytan egentligen bara värre och värre.

Det man nu åstadkommit är en gräsmatta som kräver en massa konstgödsel (som inte är nyttigt för varken djur, natur eller människor), behöver en massa underhåll och helt saknar motståndskraft mot torka och sjukdomar såsom svampangrepp och vinterskador.

Jag har inte ens nämnt vattenbehovet och att gräsplantor med grunda rötter konstant behöver bevattning för att inte torka ut. En välmående gräsplanta har långa djupgående rötter och klarar längre perioder utan bevattning.

Visst låter det dystert? Meningen med en fin gräsmatta är väl att ha välmående sådan hemma i trädgården?

Så vad är alternativet?

Fokus ska istället för att få ett grönt gräs, ligga på att öka mängden bakterier och svampar i jorden. Det är de som ska leva och frodas, inte gräset – det blir en indirekt konsekvens av en fertil och aktiv jord. Om vi tar hand om mikrolivet så kommer det ta hand om vår gräsmatta.

Några saker du kan göra nu, som kommer ge dig ett bättre utgångsläge.

1. Sluta med konstgödsel, ogräsmedel och börja använda organiska produkter.

2. Ta ett jordprov och skicka in på analys. Resultatet kommer berätta vilka brister som finns och du kan först efter det börja återställa balansen i jorden.

3. Läs på om kompost, det är grunden till en fertil välmående jord och ditt nya hemliga vapen. Det finns dålig kompost och bra kompost så läs på.

4. Slappna av. Gräsmattor mår dåligt av för mycket vatten och överarbete.

Kom ihåg att en välmående gräsmatta inte är en sprint, det är ett flerårigt maraton.

Här är några bra källor till kunskap.

Bra böcker:
Teaming with microbes – Jeff Lowenfells
Organic lawn care – Paul Tukey
Definitive guide to organic lawn care – Daniel Stover

/Robin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.