Så blir du av med mossa i gräsmattan

Mossa stortrivs i fuktig och/eller näringsfattig jord och eftersom den börjar växa tidigare på våren än de flesta grässorter ser man den oftast just tidigt på våren innan gräset kommit igång ordentligt. Den trivs också i skuggiga lägen där soldyrkande grässorter inte går så bra. Tänk dock på att inte använda en mossrivare. En mossrivare finfördelar sporerna och skickar iväg dem till andra delar av gräsmattan. Det är mycket bättre att försöka bli av med mossan på ett icke-mekaniskt sätt.

I min guide går jag igenom varför mossan finns och hur du kan bli av med den.

4 reaktioner till “Så blir du av med mossa i gräsmattan

 1. Hej Robin! Vad lustigt att jag skulle hitta din youtube kanal, hade ingen aning om att du är proffs på gräsmattor. Jättebra kanal! Du kanske kan hjälpa mig? Jag har 800 kvm brännässlor. Kan man köra vertikalskärare för att få upp rötterna? Mullvadar (många), har du ett tips om hur man får bort dem? Mvh Fredrik lindell fd Caperio

  1. Hej Fredrik! Kul att du hittat hit och till min kanal! 🙂
   ”Ogräs” är generellt tecken på brister i jorden som naturen försöker lösa på egen hand. Det jag skulle göra i ditt fall är nog stödså, dressa med bra jord och klippa flera gånger i veckan. På så sätt konkurrerar du ut nässlorna med gräs. Till slut kommer de ge sig.
   Lycka till och hör av dig på mail om du behöver mer hjälp.

   /Robin

 2. Hej Robin, tack för otroligt bra youtube-filmer!

  Jag är ”nybörjare” gällande gräsmattor och har gräsmatta på drygt 150 kvadratmeter, 4 år gammal nu.
  Har litet ogräs här och där och en del gropar, samt en del ställen som jag ”bränt” med gödsel första gången innan jag lärde mig.
  Nu vill jag toppdressa, men har aldrig toppdressat tidigare. Hindret är att jag har barn som leker på gräsmattan varje dag.
  Mina frågor är, om jag toppdressar:
  1. Är det viktigt att vertikalskära först?
  2. Ska man stödså innan eller efter man hällt på jorden?
  3. Vilken jord rekommenderar du som toppdress?
  4. Ska man platta till med något efter toppdressningen, vält?
  5. Hur ofta ska man vattna efter toppdressning?
  6. Det viktigaste nu: hur lång tid tar det innan man kan börja gå på gräsmattan? Dvs hur länge ska jag ”spärra av den”?

  Hälsningar

  1. Hej Mark. Du behöver inte vertikalskära bara för att du stödsår och toppdressar. Om du sår innan dress så kommer fröna skyddas från väder och fåglar. Kolla gärna min video på Youtube om hur man får en ny gräsmatta i fem steg. Det är precis så du kan göra. Hur länge du behöver spärra av är upp till vilken sorts grässort du använder. Det tar olika tid att etableras. Med den snabbaste (rajgräs) så tar det ca ungefär 4 veckor innan ni kan gå på gräsmattan igen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.