Renovera gräsmattan – så gör du

En gräsmatta kan se hur tråkigt ut som helst.

Det är väldigt enkelt att få ordning på mattan om man bara kan tänka sig lägga ned lite arbete i början. I den här artikeln kommer vi gå igenom hur man på bästa sätt gör sin gräsmatta redo för nästa vår. Just det, nästa vår. Det är nämligen så att den absolut bästa delen av året för att renovera eller återuppliva sin gräsmatta är hösten. Varför? Jo, för att det är varmt och skönt i jorden för gräsfröna ska kunna gro snabbt, dagarna är kortare vilket missgynnar ogräsens tillväxt och det är statistiskt sett inte lika torrt väder som vår och sommar. Det handlar helt enkelt om att välja den tid på året då gräset växer snabbare än ogräset och man inte behöver vattna så mycket.

En gräsmatta som ser dålig ut gör det av minst en anledning. Dålig tillväxt kan bero på många saker men en sak som alltid är med i spelet är brister i jorden. Det kan vara brist på vatten, brist på luft, brist på näringsämnen generellt eller vissa specifika. Det kan även vara brist på mikroliv i jorden som gör att jordens struktur blir svår för gräsplantans rötter att trivas i.

För att veta vilka brister som finns i jorden kan man ta ett jordprov och skicka in på analys. Det är inte ett måste men helt klart en fördel.

Här nedan följer 10 steg till hur du får en dåligt växande gräsmatta att återfå hälsan och grönska.

 1. Ta ett jordprov och skicka in på analys. Det finns många olika laboratorier som kan analysera åt sig. Jag har använt www.eurofins.se
 2. Klipp ned gräsmattan till ca 2 cm för att kommande aktiviteter ska vara någorlunda enkla att utföra. Kör med uppsamlare eller kratta upp gräsklippet.
 3. Kratta hårt eller vertikalskär mattan. Detta gör man för att riva upp organisk materia som inte bryts ned av bakterierna och kan ligga och kväva jorden. När man blir av med det så kan luft, syre och näring ta sig ned i jorden och till rötterna.
 4. Lufta gräsmattan antingen med spikar eller piphålsluftare. Det här är lite överkurs men resultatet blir otroligt bra. Tänk bara på att göra många hål. Ju fler desto bättre. Jag brukar tänka ett hål varje decimeter i varje riktning.
 5. Sprid ut jordförbättring beroende på resultatet av jordprovet du skickade in. 
 6. Nu är det dags att sprida ut gräsfrön. Välj en sort som passar det klimat du befinner dig i och de förutsättningar din tomt har. Har du tillgång till bevattning under sommaren? Är det mycket skugga på gräsmattan? Ligger snön kvar länge? Allt har en inverkan på hur väl gräset kommer må. Våra ”inhemska” gräsarter är Rödsvingel och Ängsgröe. De är absolut vanligast och klarar vårt klimat riktigt bra. Rödsvingel klarar mer torka och kräver mindre näring. Rajgräs kommer starkt på marknaden och odlas fram för att klara av vintrar i Sverige bättre och bättre. Det är värt att lägga lite tid på att välja gräs. Sprid ut rikligt med frön. Det är förhållandevis billigt och du kommer inte ångra dig att du tog för mycket – bara om du tog slängde på för lite.
 7. Täck över med en centimeter kompostjord, sand eller dressjord. Det finns många olika åsikter om vilket material som är bäst lämpat för att ha på över fröna. Om du tagit ett jordprov och vet vilken mullhalt du har i jorden kan det hjälpa dig välja. Har du över 8-10% så är dresssand det absolut bästa eftersom det inte tillför mer mull (organisk materia). Det absolut viktigaste här är dock att du väljer material från en BRA leverantör. Du vill inte ha jord du inte vet var den kommer ifrån eller hur den är framställd. Läs på om jorden innan du köper. Kratta ned jorden/sanden i mattan så att gräset som du hade sen tidigare inte kvävs. Det ska fortfarande se ut som en gräsmatta och allt befintligt gräs ska titta igenom jordlagret.
 8. Platta till med en vält eller liknande för att skapa bra kontakt mellan den gamla och nya jorden samt fröna. Välten behöver inte vara tung, gräsmattan ska inte bli plattare utan jorden på ytan ska bara tryckas ned lite lätt.
 9. Vattna lite dagligen om det behövs tills att det nya gräset börjat växa och hunnit bli några centimeter. I början gäller det att hålla jorden fuktig (inte blöt) så att gräsfröna gror, sen när det skett kan man successivt vattna färre och färre gånger men med mer vatten för att gräsets rötter ska leta efter vatten och näring längre ned i jordprofilen.
 10. När gräset blivit 3-4 centimeter så kan du klippa och successivt återgå till normal gräsmatteskötsel, som i korthet är klipp ofta och vattna mycket men sällan.

Lycka till med renoveringen!
/Robin

2 reaktioner till “Renovera gräsmattan – så gör du

 1. Hej, vi har tänkt att renovera vår gräsmatta nu i höst.
  Men när är det bäst att börja? Är det nu direkt i september eller bör man vänta mot slutet av september?
  Tanken är att vertikalskära, stödså och toppdressa.
  Bör man gå maxdjupt med vertikalskäraren om gräsmattan är av dålig kvalité och jorden väldigt packad?
  Sist men inte minst, är det någon fara att använda toppdress med kväve i sig nu när renoveringen ska ske på hösten då kväve inte är att föredra som näring?
  Tack för ditt engagemang! Vi följer dig noga på Youtube 🙂
  mvh Daniel

  1. Hej Daniel! Ledsen att jag missat denna kommentar och att den var tidskritisk. Om du bor i södra Sverige så är den varma sommaren vilket brukar bli slutet av augusti. Om du bor högre upp så kan du nog börja tidigare.
   Det hjälper inte att vertikalskära om du har en kompakt jord, då behöver du lufta på andra sätt antingen med en markluftare eller spikluftare. Det är ingen fara att använda toppdress. Jag tycker dock du ska använda en toppdress som har naturgödsel i sig och inte konstgödsel. Tack så jättemycket för att du tittar. Lycka till med renoveringen. /Robin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.