Hur jag hanterar döda fläckar i gräsmattan

I den här artikeln går jag igenom hur jag gör med vår hunds kissfläckar i gräsmattan.

Gräsmattan är till för familjen, hunden inkluderad och med det ingår även tekniska pauser för vår valp Kolbjörn. Urin innehåller extrema mängder nitratkväve och när det hamnar på gräset så är det så starkt att det inte kan återhämta sig. Om man är lite uppmärksam kan man se att som en ring runt den gula döda fläcken växer gräset extra bra. Det är för att kvävet inte riktigt varit så koncentrerat som i kiss-epicentrum.

Det absolut bästa sättet att lösa problemet är att inom en timma skölja ner urinet med vatten, för att på så sätt späda ut kvävet men om man inte hinner eller orkar göra det, kommer gräset att dö där.

Här är mitt sätt att återställa döda fläckar i gräsmattan:

1. Förbered jord och gräsfrö genom att blanda i några nävar gräsfrö i en hink jord. Låt det stå fuktigt och varmt (inomhus) några dagar så att fröna börjat gro men att gräset inte börjat växa nämnvärt.

2. Riv bort det döda gräset så att du kommer ned till jorden. Jag brukar skära bort hela svålen enligt bilden nedan så att det nya gräset inte behöver konkurrera med gammalt rotsystem som håller på att brytas ned av naturen. Ny lucker jord är bara en fördel för att få gräset etablerat snabbt.

3. Fyll igen hålet med jord- och fröblandningen. Tryck till jorden lite så att fröna verkligen får kontakt med jorden och att den nya jorden är någorlunda jämn jämfört med resten av gräsmattan.

4. Håll fuktigt tills att de nya gräset är några centimeter långt, då kan du successivt minska antalet gånger du vattnar per dag. Det kommer tvinga gräsets rötter att leta efter vatten längre ned i jorden. Det går med fördel att täcka över med fiberduk för att hålla kvar fukten och öka värmen för ännu snabbare etablering.

Lycka till med fläcklagningen!

Hur gör du för att laga döda fläckar i din gräsmatta? Lämna gärna en kommentar här nedan.

/Robin

En tanke på “Hur jag hanterar döda fläckar i gräsmattan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.