Att hitta rätt gödsel till gräsmattan

Det här med att hitta rätt gödsel till gräsmattan är klurigt. Det kan vara väldigt enkelt, bara köpa första bästa billigaste gödsel man hittar och slänga ut det på mattan i den mängd tillverkaren rekommenderar. Men om man ska vara petig är det en helt annan femma. I det här inlägget tänkte jag gå igenom hur jag tänker när jag planerar näring till min gräsmatta.

Jag tänkte börja med att förklara hur jag tänker och sen berätta hur jag tycker att man kan göra om man är nybörjare eller bara vill ha ett enkelt skötselprogram.

Hur allt började

Förra våren tog jag ett jordprov från tre olika ställen i min gräsmatta och fick någon vecka senare resultatet svart på vitt, vad som behövs och vad som inte behövs. Det som var utmärkande och som jag inte förväntade mig var att pH-värdet i jorden var 6,7. Näst intill perfekt men om än lite lite för basiskt. Det var konstigt för jag hade läst mig till att man skulle kalka sin gräsmatta med jämna mellanrum. Antagligen för att näst intill alla billigare gödsel innehåller försurande kväve där snabb verkan är viktigare än långsiktig hälsa.
Något som också var lite förvånande men som med tiden visat sig vara ganska normalt, var att jag hade höga mängder Fosfat (P) och Kalium (K).
Slutsatsen var att jag inte behövde tillföra mer fosfat eller kalium på ett tag och framförallt inte då.

Under vintern har jag gått och grubblat. Vad ska jag fokusera på? Hur ska jag få gräsmattan ogräsfri utan bekämpningsmedel och hur ska den klara torkan som antagligen kommer i juli även detta år? Efter att ha läst lite och spenderat lite tid framför Youtube så är det gräsets hälsa och inte grönhet jag är ute efter. Jag vill ha en tjock och välmående gräsmatta med långa rötter som sträcker sig långt ned i lerjorden för att kunna dra nytta av fukten i marken. Jag vill inte ha en gräsmatta med korta rötter som är beroende av regelbunden bevattning under sommarmånaderna för att ens överleva.

NPK?

Vad behöver jag då göra och vad har det här med näringen att göra? Ganska mycket faktiskt. Om man bara kollar på NPK-gödsel. N står för kväve. P står för fosfor och K står för kalium. Jag har skrivit lite här men går igenom det igen.

Kväve förebygger fotosyntesen genom protein och klorofyll. Det är klorofyll som gör gräset grönt. Ett gräs som inte ser grönt ut har oftast brist på kväve.
Fosfor är extremt viktigt för växtens utveckling och stimulerar rotutveckling. Fosfat som växten tar upp fosforn som ska helst komma ner på djupet, ner till rötterna för bästa utveckling. Det är därför man gärna myllar ner gödsel när man anlägger en gräsmatta.
Kalium hjälper till med uppbyggnaden av kolhydrater och proteiner. Tillgång på kalium visar sig i starka strån. Kalium är också bra för vinterhärdigheten.

Om vi går tillbaka till mitt jordprov så hade jag redan mycket fosfor och kalium. Det betyder att ett ”vanligt” gödsel med mycket kväve och lite av det andra inte kommer hjälpa mig med varken vinterhärdighet eller torka. Det är inte bara kväve jag behöver, det är mikronäringsämnen och bättre jordkultur.

Hur får jag till en bättre jordkultur då? Jag började experimentera lite redan förra året med humusämnen. Humic acid kan man googla på och hitta mycket skoj. I korthet är det en blandning ämnen och organismer som enbart fokuserar på att göra jorden till en bättre plats för plantan att leva. Jag tänker inte gå in mer i detalj här, det blir för långt men kolla upp om ni är intresserade. Det är svårt att se om det faktiskt gav något men det jag läst har helt klart gett mig foliehatt. Humus är bra.

För enkelhetens skull

Vad gör man om man inte bryr sig om sånt här eller vet sin utgångspunkt genom resultaten av ett jordprov?

Alla dagar i veckan skulle jag rekommendera långtidsverkande ekologiskt gödsel före korttidsverkande. Det kan vara kul med en grön fin matta snabbt men en hälsosam matta slår en gräsmatta kopplad till respirator (kväve och vatten). Läs på innehållsförteckningen, se till att det står mer där än bara mängden av N, P och K.
Följ rekommendationerna på påsen men håll dig till den nedre delen. Om det står 3-5kg per 100 kvm så ta 3. Dessutom är det bättre för miljön och din familj.

Skriv hemskt gärna en kommentar om hur du tänker gällande näring till gräsmattan.

/Robin

10 reaktioner till “Att hitta rätt gödsel till gräsmattan

 1. Underbar läsning. Jag förstår att jag måste nerda ner mig mer i detta. Men kanske har jag börjat lite för sent för att lyckas i år. Jag får försöka starkt i höst för att lyckas nästa når tror jag. Var/Hur gjorde du ditt jordprov?

 2. Hej!
  Intressant läsning, vad mycket man kan lära sig om man förkovrar sig!
  Köpte hus förra sommaren och fick åter igen ett intresse för trådgård. Är väldigt grön när det gäller skötsel av gräsmattor dock. Gödslat på måfå tidigare. Men vad som framgår av det du skriver, allt borde börja med en analys..
  Gick vidare in i länken du postat, men hittar egentligen inte exakt prov du syftar till. Klickar på ”mark och vatten”, men sedan förstår jag inte så mycket av den listan med olika prov. Vad exakt heter provet där jag får med intressanta parametrar för min gräsmatta?
  Tack på förhand!!
  /Magnus

   1. Tack för länken, nu vart det lite lättare! Kanske blir det ett prov här även för mig, lite intressant ändå att gå till botten med sina egna behov! Att inte bara gödsla på måfå..
    Mvh Magnus

   2. Intressant vore o höra om du fått något svar på årets jordprov.. Och med förra årets prov som utgångsvärde, och med dina slutsatser och behandling, få höra om det givit resultat i väntad riktning..

    Mvh Magnus

    1. Hej! När jag får svar så kommer det garanterat komma antingen en artikel eller video om det här provet och förra årets. Tack för feedback Magnus!

 3. Har kört med små givor gödning 1gN/m2 per månad under maj,juni,juli,augusti för att gynna finbladiga gräs i 10år efter läst ”Practical Greenkeeping” av ”Jim Arthur” så använder jag Nu bara kväve inget K eller P. i 7 år
  Har använt amoniumsulfat och special gödning de senaste gångerna har jag använt ”AdBlue” från Biltema även om ammonium är bättre an urea. Gräset är inte idiot grönt men tätt , finbladigt,lågt, friskt , med bara lite ogräs. Och blir bättre år från år. 🙂

  mvh
  Martin

  1. Hej! Jag har inte läst Practical Greenkeeping men har lagt den i listan på böcker jag ska läsa. Tack för tipset! Jag är tyvärr inte insatt i vad AdBlue innehåller så jag kan inte uttala mig om det. Spontant tar det dock emot att något som används till förbränningsmotorer skulle vara bra för gräsmattan och jorden under.
   /Robin

   1. Erkänner att AdBlue är lite okonventionellt men det är 32.5% kemisk ren urea och resten destillerat vatten. Jag har inte lyckats hitta något som är obra med det, mer än att det är försurande som urea är och kanske lite dyrt men med 1gN/m2 är det ganska uthärdligt.

    Är sugen på att testa något ekologisk långtids verkande gödning. De gamla mästarna rekommenderar hov och horn mjöl eller fjäder mjöl men detta har jag inte lyckats hitta rent, bra som bestånds delar i div ekologiska gödningar.

    Och skall man nörda ner sig i gräsmatts gödning på allvar är ”Rothamsted Park Grass Experiment” 160år gammalt pågående expriment.

    Dr. Micah Woods på http://www.asianturfgrass.com har skrivit en del.

    Martin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.